Elke katholiek heeft de opdracht mee te werken aan herstel van eenheid onder alle christenen. En, zo zei paus Franciscus in 2015: “Jullie, charismatici, hebben een bijzondere genade om te bidden en te werken voor de christelijke eenheid, want de stroom van genade gaat door alle christelijke kerken.”
Hij definieert de charismatische vernieuwing als een ‘stroom van genade’. De 50e verjaardag van de katholieke charismatische vernieuwing wilde hij dan ook vieren, samen met leiders uit andere kerken en een in-Jezus-gelovende-joodse rabbi samen op het hoofdpodium, zoals op bovenstaande foto is te zien.
Hieronder meer citaten van hem over oecumene en onze opdracht.
Schandaal
“Verdeeldheid onder christenen is een probleem, een schandaal. Oecumene is niet zomaar iets om te doen, het is een gebod van Jezus, een bevel dat Hij uitte voordat hij aan de dood werd overgeleverd. Vader, mogen allen één zijn, zoals U en ik één zijn, opdat de wereld mag geloven dat U Mij gezonden hebt. Oecumene is niet zomaar een taak. Het is het zoeken naar de eenheid van het Lichaam van Christus, gebroken door onze zonden van verdeeldheid.” 12-6-2015
De Geest schept eenheid én verscheidenheid
“Uniformiteit is niet katholiek, het is niet christelijk. De oorzaak van diversiteit is ook de oorzaak van eenheid: de Heilige Geest. De Heilige Geest schept eenheid en verscheidenheid. Eenheid impliceert geen uniformiteit; het betekent niet noodzakelijkerwijs alles samen doen of denken op dezelfde manier. Het betekent ook geen verlies van identiteit. Eenheid in verscheidenheid is eigenlijk het tegenovergestelde: het omvat de vreugdevolle herkenning en aanvaarding van de verschillende gaven waaraan de Heilige Geest geeft aan ieder en het ter beschikking stellen van deze gaven ten dienste van alle leden van de Kerk.” 31-10-2014.
Het erkennen en aanvaarden van gaven die de Heilige Geest geeft aan christenen van andere kerken als geschenken aan heel het Lichaam van Christus, dat is een oproep van het Tweede Vaticaans Concilie en de pausen van daarna. Het in praktijk brengen van deze oproep heeft verregaande consequenties, die nog lang niet allemaal hun beslag hebben gekregen.
Paus Franciscus refereerde eraan bij het begin van zijn pontificaat in Evangelii gaudium 246: “Er zijn zoveel en zo kostbare dingen die ons verenigen! En als wij werkelijk geloven in de vrije en overvloedige werking van de Geest, hoeveel kunnen wij dan nog van elkaar leren! Het gaat er niet alleen om inlichtingen te krijgen over de ander om hem beter te leren kennen, maar te oogsten wat de Geest in hen ook als een geschenk voor ons heeft gezaaid.”
Over het doel van die oogst en van het herstel van eenheid onder christenen is hij ook duidelijk, zoals ook Jezus daar duidelijk over is: evangelieverkondiging, evangelisatie.
“Als wij ons concentreren op de overtuigingen die ons verenigen, en denken aan het principe van de hiërarchie van de waarheden, zullen wij snel op weg kunnen gaan naar gemeenschappelijke vormen van verkondiging, dienstverlening en getuigenis. De geweldige menigte die de boodschap van Jezus Christus nog niet heeft aanvaard, kan ons niet onverschillig laten.” Daarom moet oecumene die “louter diplomatie of gedwongen plichtsvervulling” is veranderen in “inzet voor een eenheid die het aanvaarden van Jezus Christus vergemakkelijkt.” Evangelii gaudium 246
Alles doen
“Jullie, charismatici, hebben een bijzondere genade om te bidden en te werken voor de christelijke eenheid, want de stroom van genade gaat door alle christelijke kerken. Christelijke eenheid is het werk van de Heilige Geest en we moeten samen bidden. Spirituele oecumene, de oecumene van het gebed. (…) “We moeten alles moeten doen om samen verder te kunnen reizen: geestelijke oecumene, de oecumene van het gebed, de oecumene van het werk, maar tegelijkertijd van liefdadigheid; de oecumene van samen de Bijbel lezen.... (…) “Laat jezelf voorwaarts dragen door de Heilige Geest: bid, werk, heb lief en dan zal de Geest de rest doen! (…) Laten we lopen met wat we gemeen hebben en dat is genoeg: er is de Heilige Drie-eenheid; er is de doop. Laten we voorwaarts gaan in de kracht van de Heilige Geest.” 3-7-2015
Een oecumenische stroom van genade
Na al deze uitspraken van paus Franciscus in bijeenkomsten van katholieke charismatische vernieuwing is in 2018 in de statuten van CHARIS (het door het Vaticaan opgerichte serviceorgaan voor deze vernieuwing) het volgende opgenomen:
CHARIS erkent katholieke charismatische vernieuwing als een deel van een oecumenische stroom van genade en zij is een instrument om eenheid in het lichaam van Christus te bevorderen en te bewerken, zoals uitgedrukt in het gebed van Jezus Christus (Johannes 17).
Bij de doelen:
- f) De oecumenische dimensie van katholieke charismatische vernieuwing en de toewijding in dienstbetoon aan de eenheid van alle christenen bevorderen.
- l) Gemeenschap bevorderen tussen personen die betrokken zijn bij verschillende realiteiten binnen katholieke charismatische vernieuwing; met kerkelijke bewegingen die niet vanuit deze stroom van genade ontstaan zijn; en met andere christelijke kerken en gemeenschappen, in het bijzonder die de ervaring van Pinksteren leven.
In Nationale organen van CHARIS passen volgens deze statuten ook oecumenische initiatieven.
Samen seminars over leven in de Geest geven
Paus Franciscus vraagt aan mensen van de charismatische vernieuwing eenheid in het samenwerken voor de armen en behoeftigen, die ook de doop met de Heilige Geest nodig hebben. “Het zou zo mooi zijn om, samen met andere christelijke charismatische werkelijkheden, seminars over leven in de Geest te organiseren voor broeders en zusters die op straat leven,” zei hij 3-7-2015.
CHARIS-internationaal heeft nieuw materiaal voor deze vorming ontwikkeld in 2025.
hier het laatste nieuws van CHARIS over dat materiaal
Een Nederlands oecumenisch deelnemersboek voor dat seminar is Vorming tot Gemeenschap.
Kees Slijkerman 3-1-2025