Hoe blijven sommige gebedsgroepen jaren lang groeien en weer opbloeien, zoals Gebedsgroep de Parel in Apeldoorn? Een van de leden, Jan van Dijen, vertelt.
Bep was de spil en werkte altijd samen met anderen.
Bep heeft samen met Lucy Nijhof deze gebedsgroep gesticht, nadat een eerdere gebedsgroep in Apeldoorn was gestopt omdat de gangmakers waren verhuisd. Zelf zat ik in die eerdere gebedsgroep, waarin onder meer de katholieke lerares Mariette Jansen en de baptist Rinze de Boer gangmakers waren. Een priester had mij gezegd: ga jij maar eens kijken en vertel me daarna hoe het is. Mariette heeft mij toen uitleg gegeven en ik ben gebleven. Mariette en Rinze waren beiden inmiddels verhuisd, Rinze naar het 'Huis van de Vader' en Mariette naar Eindhoven.
Bep was de spil van de groep
Toen Bep in 1987 een nieuwe groep begon, heb ook ik mij daarbij aangesloten. Bep was de spil van de groep in alle opzichten. Zij was het vuur van de gebedsgroep, altijd vriendelijk, positief en optimistisch.
Onze gebedsgroep groeide doordat we activiteiten organiseerden. Informatieavonden over de vorming Leven in de Geest en pelgrimages naar bedevaartplaatsen. Deelnemers sloten zich na zo’n vorming of pelgrimage vaak aan bij de gebedsgroep. Ook hier was Bep de spil, maar zeker niet degene die alles deed.* Als iemand een idee had, dan gaf Bep daar ruimte voor, traden we in overleg met elkaar, namen we een besluit en voerden dat uit. Doordat wij naar buiten traden, konden andere mensen met ons in contact komen. Zonder reclame blijft groei uit.
Ook met twee of drie doorgaan
Wat ook belangrijk was: de wekelijkse gebedsbijeenkomst ging altijd door, ook al hadden sommigen de neiging om een keer over te slaan omdat we maar met weinig waren. Het is altijd beter wel samen te komen - al is het maar met twee of drie personen - dan over te slaan. Dat is mijn mening en ervaring.
Nu zijn we bijna allemaal ouder dan 80 jaar, zelf ben ik 93. Activiteiten kunnen we niet meer organiseren. We missen Bep heel erg.
Jan van Dijen
*Vele jaren heeft Bep heel nauw samengewerkt met Rose-Marie Lucia, die 21 juni 2019 overleed. Ze deden vrijwel alles samen, zeker het organiseren van de activiteiten naar buiten toe. Ze hebben veel steun aan elkaar gehad. Lucy Nijhof is 3 januari 2020 overleden.
HIER BEN IK, ZEND MIJ
Op 7 december 2019 is in Beekbergen overleden Bep Elich, weduwe van Kees Elich, eerder weduwe van Frans Beerends. Veel mensen leerden haar kennen als Bep Beerends.
In de jaren negentig maakte ze deel uit van de Landelijke Pastorale Kerngroep van de Katholieke Charismatische Vernieuwing. Jarenlang organiseerde zij ook mede de pastorale teams tijdens landelijke bijeenkomsten van deze Vernieuwing. En ze heeft zeer actief deel uitgemaakt van de diocesane contactgroep voor charismatische vernieuwing in het aartsbisdom Utrecht. Mede dankzij haar kon de jaarlijkse diocesane open dag vaak in Apeldoorn worden gehouden.
Van 2000 tot en met 2018 was Bep een enthousiast teamlid van de Emmausdagen. In deze stille retraites heeft Bep naar veel mensen geluisterd in de dagelijkse begeleidingsgesprekken. Ze had nog een volle agenda toen de arts haar moest vertellen dat ze niet lang meer zou hebben te leven.
In de laatste fase van haar leven schreef ze dit gebed dat tekenend was voor haar leven en dat ze ook op haar rouwbrief liet afdrukken:
“Hier ben ik, zend mij.”
Vertrouwend op Uw Woord
ben ik mijn weg gegaan
en zal gedragen door Jezus’ liefde
in het Licht van de Vader opgaan.
Uit Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2020-1