Vanaf de jaren zestig waren er oecumenische contacten met mensen als dominee Wim Verhoef en het tijdschrift Vuur.
Ds. Wim Verhoef en Pinkstervoorganger Peter Sleebos tijdens een samen met de KCV georganiseerd symposium aan de VU, 2017
Vanuit deze contacten werd in 1972 de Charismatische Werkgemeenschap Nederland gevormd, waarin van katholieke zijde met name pater André Beijersbergen sM een actieve rol zou gaan vervullen.
Katholiek, protestant en pinkster werkten een paar jaar samen in vormingsprogramma’s als de Charismatische Levensschool en de Charismatische Basisvorming (ChaBaVo). In die periode groeide onder rooms-katholieke deelnemer de behoefte aan goede katholieke vorming en ontstond er een beweging ‘naar het hart van de kerk’. Het aantal katholieken dat deelnam aan de CWN-conventies, die vanaf 1976 gehouden werden, werd in de loop van de jaren veel minder terwijl protestantse deelname sterk groeide. De oecumenische uitwisseling bleef in die conventies en in de publicaties van de CWN groot.
Bij het vijftigjarig bestaan van de Stichting CWN in november 2024 verscheen het boek Aangewakkerd Vuur, met veel historische informatie over de voorlopers en beginjaren tot in 1976.
Bijzondere leerstoel aan de VU
De CWN vestigde in 1992 in samenwerking met de KCV de bijzondere leerstoel Theologie van de charismatische vernieuwing aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Die werd ondersteund door een leerstoelbestuur, waarin katholiek en protestant er samen voor zorgden dat de leerstoel bezet werd en er ook in tussenliggende vacante periodes academisch onderwijs was over de theologie van charismatische vernieuwing. De bijzondere hoogleraren waren oudkatholiek dr. Martien Parmentier en protestants: dr. Kees van der Kooi en dr. Benno van den Toren. De colleges die gegeven werden in de periodes dat de leerstoel vacant was, waren rooms-katholiek: prof.dr. Jan Van der Veken, mgr.dr. Peter Hocken, dr. Norbert Baumert en dr. Patrick Lens.
Naast de colleges werden er ook een aantal theologische symposia gerealiseerd met sprekers uit de protestantse, rooms-katholieke en pinksterkerken. Sinds 2015 is deze leerstoel vacant en heeft de Vrije Universiteit het aantal bijzondere leerstoelen sterk ingeperkt. Zo eindigde deze leerstoel in 2019.
De vruchten van de leerstoel werken wel door, onder meer door promoties en proefschriften over aspecten van charismatische vernieuwing.
Meer over deze leerstoel en gepubliceerde teksten van colleges