14 november 1921 - 19 december 2018
Op 19 december 2018 is priester Frans Horsthuis in Doetinchem overleden. Hij is voor veel mensen een inspirator en geestelijk leidsman geweest, ook voor heel wat mensen die betrokken zijn bij de Katholieke Charismatische Vernieuwing en bijvoorbeeld voor de Croygemeenschap in Aarle-Rixtel in de jaren zeventig. Frans was priester van het Aartsbisdom Utrecht. 'Als pastoor van Neede maakte hij in 1968 een reis in Israël. Op de Olijfberg voelde hij dat Jezus hem zei dat de christenen de Kerk gemaakt hadden tot een organisatie, gebouwd op geld, op wereldse structuren en wetenschap. Het draaide erop uit dat hij ontslag nam als pastoor, en een zwervend leven ging leiden, zonder de zekerheid van een vast inkomen, en zonder geld. Op zijn tochten is zijn relatie met God steeds meer verdiept en heeft hij veel mensen kunnen vertellen over God.' Dat schreef Jan van Beeck in 2013.
Kardinaal W. Eijk schrijft in het overlijdensbericht over Frans: 'Hij leefde vanuit de overtuiging dat wie leerling van Jezus wil zijn, alles moet loslaten en Hem moet volgen. Dat deed hij steeds letterlijker, stap voor stap.'
Zowel het levensverhaal als de publicaties van Frans Horsthuis zijn indrukwekkend. In het tijdschrift Bouwen aan de Nieuwe Aarde stonden over hem de volgende artikelen:
In 2013: Zie uw Koning komt, een boekbespreking door Jan van Beeck.
In 2009: Wij willen Jezus zien, een bespreking door mij van het boek dat Frans zelf zijn geestelijk testament noemde.
In 1993: Mensen van het eerste uur deel 8 en deel 9.
De laatste decennia heeft Frans Horsthuis vooral heel veel betekend voor voorgangers van niet rooms-katholieke huize die op hun beurt ook veel voor Frans betekenden. Het bericht van zijn overlijden werd op 20 december bekendgemaakt met dit bericht van het aartsbisdom en op 21 december op een blog van Erik Bakker, werkzaam bij het Leger des Heils. Daarop schrijft Erik: 'Vanmiddag hebben we hem met een kleine vriendengroep van 12 personen naar zijn laatste rustplaats gebracht'. Ook pastoor Hendriks, die namens het bisdom contact onderhield met Frans, was daarbij aanwezig.
Erik Bakker: 'Frans zag het als zijn opdracht “te bidden voor een vernieuwde Kerk van Europa en visie daarvoor”,(...) 'niet zozeer nieuwe vormen of “anders kerk zijn” maar biddend zoeken naar een werkelijke diepgaande vernieuwing.'
Kees Slijkerman
24 december 2018
Aanvulling op 14 september 2022: Klik hier voor downloads van een aantal van zijn boeken zoals die staan op de website van de Stichting de Koninklijke Weg.