Marianne Visser van Klaarwater
De kerststal in de Sint-Jan van Den Bosch is al decennialang een begrip. Uit alle hoeken van ons land komen er ieder jaar zo’n 100.000 mensen deze kerststal bewonderen. Angelique, met wie in het vorige nummer een interview stond, schrijft erover.
Het thema luidt dit jaar: Christus, de geboorte van Gods barmhartigheid op aarde. Het kerkbestuur wil daarmee een brug slaan tussen de kerstfeesten in het Westen en het Oosten. Vol enthousiasme hebben dertig vrijwilligers gewerkt aan de opbouw. Geert Hüsstege bedacht het ontwerp. In 2015 vierde hij zijn 25-jarig jubileum als iconograaf. Gedurende die tijd schilderde hij veel verschillende iconen. Zelfs voor de paus.
Vredevorst
Voor de kerststal van dit jaar schildert Geert een groot kerstdrieluik van 3.50 bij 1.50 meter. Volgens Geert vertelt dit werk heel het verhaal over de geboorte van Jezus. 'Met steen uit Bethlehem maken we een reconstructie van de geboortekapel in Bethlehem. Hier is de Vredevorst geboren.'
Iconen én beelden
De iconen in de kerststal, met daarop de belangrijkste bijbelse thema’s, lijken bijna levensecht. Het is alsof de kerstbeelden zo vanuit de icoon de Sint-Jan binnen stappen. In de kerststal komen ook beelden van Anita van der Kam. Zij is architect en beeldend kunstenares. Vorig jaar maakte ze al negen heel mooie en sprekende kerstbeelden. Nu boetseert ze onder meer nieuwe koppen voor de drie gasten van Abraham en Sara.
Oude en Nieuwe Testament
De bezoekers leggen een sfeervolle weg af door bijbelse tijden. Het eerste thema neemt hen mee naar de drie gasten van Abraham en Sara. De drie oudtestamentische voorstellingen gaan over de beloftes van God. De Goede Herder begroet alle kerstpelgrims. 'Door een onzichtbare "heilige deur" wandel je zo de tijd van Jezus binnen', zegt Geert. Daarmee verwijst hij naar de heilige deur die paus Franciscus in Rome plechtig zal openen bij de opening van het heilig jaar van de barmhartigheid. In elk bisdom zal daarna de bisschop een of meer 'heilige deuren' openen. Voor het passeren van deze deur krijg je een volle aflaat als teken van Gods goedheid en liefde.
De Goede Herder begroet alle kerstpelgrims
De allerarmsten
Via een speciale 'engelentunnel' en een bruggetje gaan de bezoekers in de Sint-Jan van de oosterse kerstuitbeelding naar onze eigen kerststal. Engelen kondigen vrede aan en roepen het eerst herders. De hemel opent zich voor de allerarmsten. Bij deze kerststal kan en mag de heilige Franciscus van Assisi niet ontbreken! In die onvergetelijke nacht in Greccio bracht hij immers als eerste een kerststal echt tot leven en dit herhalen wij ieder jaar.
Vluchtelingen
Velen van ons waarderen ook de prachtige Koptische iconen. Een bisschop van de Koptische Kerk leent hiervoor speciaal de grote icoon uit van de wereldbefaamde Adel Nassief. Het is de icoon van De terugkeer uit Egypte waarop Jozef en Maria met het kind Jezus veilig terugkeren. Een heel actueel thema in een wereld vol vluchtelingen, oorlogsgeweld, oorlogsdreiging en terrorisme.
Jeroen Bosch Jaar
Voor het Jeroen Bosch Jaar 2016 schilderde Geert in opdracht van de plebaan een icoon van Johannes op Patmos. Vanuit de oorspronkelijke iconografie maakte Geert deze icoon naar de compositie en kleuren van het gelijknamige schilderij van Jeroen Bosch. Aan het einde van de route laat een gigantisch glas-in-loodraam van de Sint-Jan ditzelfde gebeuren zien.
In de kerststal van dit jaar klinkt op schitterende wijze door wat barmhartigheid en vrede betekenen. Zo kunnen we samen met alle bezoekers als één familie dit feest echt vieren. De kerststal is gratis toegankelijk van 8 december 2015 tot en met 2 februari 2016. Openingstijden komen op de website van de Sint-Jan, www.mariajohannes.nl.
Uit: Bouwen aan de Nieuwe Aarde 2015-6